maanantai 5. syyskuuta 2016

Testing: Zoi

Tänä kesänä minulla on ollut ilo astua liikuntaharrastuksessani aivan uudelle tekniselle tasolle. Sen lisäksi, että aloin käyttää sykemittaria vuosien tauon jälkeen, sain koekäyttöön juoksutekniikan parantamiseen tarkoitetun Zoin. Zoi oli minulle mielenkiintoinen uusi tuttavuus: kahdesta pienestä juoksuanturista eli podista ja Zoi Run -älypuhelinsovelluksesta koostuva väsymätön analysoija, jonka avulla pystyisin hiomaan juoksutekniikkani huippuunsa. Mikäpä sen mukavampaa, eikun testaamaan!

Laitteen saavuttua olin aluksi hieman hämmentynyt. Miten näitä käytetään? Käsissäni oli kaksi pakkausta antureita latureineen. 



Käyttöohjeena oli suppea englanninkielinen Quick start guide, ei muuta. Laitteen valmistajan Runteqin nettisivuistakaan ei ollut paljon apua, kunnes huomasin pikaohjeessa maininnan support-sivuston olemassaolosta. Tukisivusto löytyi myös suomeksi, ja tältä sivustolta löytyi ohjeet podien ja sovelluksen käyttöönottoon. Tutkin vielä löytyiskö Youtubesta ohjeita videon muodossa. Ei löytynyt, ainoastaan hieno Zoi-esittelyvideo.

En ole tottunut kantamaan puhelinta mukanani juoksulenkeillä, joten jäisin paitsi sovelluksen lenkin aikana antamasta palautteesta. Harkitsin kyllä poikkeuksen tekemistä, mutta juuri ennen lenkkiä alkanut sade sai minut unohtamaan puhelimen. Olin ladannut podit ja tarkistanut, että punaisena eli sydämen värisenä vilkkuva podi tulee rintaan ja vihreällä valolla varustettu podi kenkään. Rintapodia varten olevan rintavyön kanssa pääsin toteuttamaan pikkutarkkuuttani. Vyön muovinen säätösolki ja kankainen pesulappu olivat eri puolilla hihnaa. Piti siis valita, kumman haluaa hankaamaan ihoa; soljen vai lapun. Valitsin lapun, joka tuntui iholla istuessa, mutta ei enää pystyasennossa. Eikä lappu hangannut lenkilläkään.

 Zoi Run sovelluksen pystyy synkronoimaan monen eri sykemittarin kanssa. Minäkin liitin oman mittarini sovellukseen, vaikka heti sen tehtyäni tajusin sen turhaksi, koska en ottaisi puhelinta mukaani. Kaiken kaikkiaan alkuvalmistelut sujuivat nopeasti ohjeiden löytymisen jälkeen.

Juoksin kevyen pitkähkön lenkin, 15,5 km. Aikaa meni 1:45, joten vauhti ei ollut päätä huimaavaa. Synkkasin harjoituksen heti lenkin jälkeen podeista Zoi Runiin, joka antoi lenkistä erilaisia käyriä ja prosentteja. 

Ihmettelin kovasti, kun sovelluksen mielestä olin juossut 21 km 4.59 min/km -vauhdilla. Eli melko lailla erilainen lenkki, kuin todellisuudessa! Tukisivustolta kuitenkin selvisi, että Zoi Run vain arvioi matka- ja vauhtitietoja podin antaman tiedon perusteella. GPS-tiedot olisivat ilmeisesti tarkat, jos puhelin olisi ollut matkassa. Podit ovat todella kevyet ja käytössä huomaamattomat, joten ne eivät haitanneet matkantekoa millään tavalla.

Ensi näkemältä sovelluksen analyysit aiheista Running score, Step rate, Braking, Impact ja Bouncing eivät kertoneet minulle mitään. Osio kerrallaan tarkemmin tutkimalla tieto alkoi kuitenkin avautua, tosin melko pinnallisesti. Esimerkiksi Step rate eli askeltiheys kertoo ottamieni askelten lukumäärän minuutissa. Minulla on siinä parannettavaa, sillä keskimääräinen askeltiheyteni jää selvästi alle optimitason. Miten sitä sitten voisi parantaa? Sitä ei sovellus kerro. Braking on sanana ihan tuttu, mutta asiayhteyteen juoksutekniikka liitettynä en todellakaan tiennyt, mistä on kyse. Bouncingin merkitys avautui nopeasti, mutta Impact ei sitten millään. Focus-kuvio eri mittausalueista näyttää kivalta, mutta en kyllä osaa sen perusteella tehdä johtopäätöksiä juoksutekniikasta, puhumattakaan mysteerisestä Running scoresta, jonka tulkitsen jonkinlaiseksi yhteenvedoksi.

Totesin, että ehkä systeemi opettaa käyttäjäänsä ja laiton podit odottamaan seuraavaa lenkkiä. Harkitsin podien kokeilemista suunnistaessa, mutta onneksi en sentään siihen ryhtynyt. Todennäköisesti viimeistään suo olisi imaissut kenkäanturin, jollei aluskasvillisuus olisi vienyt sitä jo aiemmin.

Reilun viikon päästä juoksin toisen samanlaisen lenkin. Kiinnitin rintapodin sykemittarin vyöhön, mikä ei ollut viisasta. Sykelukemat vaikuttivat puoliintuneilta normaaliin verrattuna, tosin tätä kesti vain reilun kilometrin verran. Loppumatkan syke näytti normaalilta. Oma vyö podille tuntuu minusta kuitenkin luotettavammalta, eikä kaksikaan vyötä rinnan ympärillä ahdistanut liikaa. Tällä kertaa lenkki kulki nopeammin, aikaa meni 1:38. Puhelimen jätin jälleen kotiin.

Lenkin tuloksena oli Zoi Runissa samankaltaisia lukemia kuin edellisellä kerralla. Runnig score oli hieman parempi, mutta selkeitä muutoksia en huomannut millään alueella. Mietin taas, että mitähän minun pitäisi tehdä, että saisin vaikkapa askeltiheyteni kasvamaan. Ja onko hyvä vai huono asia, että Braking on 100 %? Sovelluksesta ei löydy apua, kuten ei myöskään laitteen valmistajan nettisivuilta. Laitteen tukisivustolta löytyi onneksi tietoa mittareiden tulkinnasta. Sivustolla on myös selitetty askeltiheyttä ja jarrutusta sekä sitä, miten näitä alueita voi parantaa. Hyvä homma! Toivottavasti myös muita mittareita tullaan avaamaan sivustolla harjoitusvinkkien kera. Video olisi aina kiva, toki juoksutekniikkaopastusta löytyy Youtubestakin.

Juoksin vielä kaksi kertaa samanlaisen lenkin Zoin kanssa. Tuloksena oli aina samankaltaisia numeroita. Paras apu tulosten tulkintaan on ollut Runteq support -sivusto. Hassua, että en löydä linkkiä sinne Runteqin varsinaiselta sivustolta. En olisi löytänyt koko paikkaa ilman laitteen mukana tullutta pikaopasta. Tajuan nyt, että erivauhtiset lenkit olisivat ilmeisesti antaneet monipuolisempaa tietoa juoksutekniikastani. Nyt lönkyttelin neljä kertaa saman lenkin, kaikki muu harjoittelu testijaksolla kun oli jotain ihan muuta. Loput jalkalenkit tuli suunnistettua. Plussaa annan sovelluksen miellyttävästä ja selkeästä ulkoasusta. Sen ansiosta data on helppolukuista. Laitteen koko hämmästyttää minua; pieni ja kevyt, mutta kykenee mittaamaan monia eri asioita. Edes virtaa ei tarvitse kytkeä päälle, se tapahtuu automaattisesti.

Jotta saisin laitteesta konkreettista hyötyä, minun täytyisi olla ainakin kiinnostuneempi juoksutekniikkani parantamisesta. Haluaisin tietysti osata juosta oikein, etenkin siksi, että välttyisin vammoilta. Ainakaan tällä hetkellä en vain ole tarpeeksi motivoitunut, jotta viitsisin opiskella kunnolla, mitä podit todella mittaavat ja mitä juuri minun arvoni kertovat juoksutekniikastani. Nyt minulla on takataskussa mitattua tietoa tekemisestäni, mutta en osaa hyödyntää sitä mitenkään. Uskon kyllä, että esimerkiksi valmentajan apuvälineenä Zoi toimii. Tai kenen tahansa omatoimisestikin harjoittelevan, joka ymmärtää mitä mittaustulokset kertovat.

Alku Zoin kanssa oli hieman kankeaa, koska käyttöön ottamiseen liittyviä ohjeita oli vaikea löytää. Varsinainen käyttö oli helppoa ja vaivatonta, mutta tulosten hyödyntäminen taas on tällaiselle maallikolle hankalaa. Runteqin tukisivusto kyllä lupaa, että syksyn aikana Zoi-sovellukseen on tulossa vinkkejä ja juoksutekniikkaharjoituksia. Se kuulostaa erittäin hyvältä, niiden pohjalta tällainen kuntoilijakin saattaisi osata suunnitella omia juoksutekniikkaharjoituksia.

Tällä kokemuksella en vielä hyppäisi Zoin kelkkaan, yksinkertaisesti siitä syystä, että en osaa hyödyntää mittaustuloksia kunnolla. Epäilen, että tällainen käyttäjäänsä ohjeistava urheilutekniikka on tulevaisuutta ellei jopa jo keskuudessamme. Viimeisin Juoksija-lehti nimittäin esitteli Garminin uusimman GPS-multisportkellon, joka myös ohjeistaa urheilijaa suorituksen aikana. Joten jään seuraamaan tilannetta, ehkä vielä joskus minullakin on valmentaja aina mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti